De afgelopen maanden beheerst corona alle media en als nieuwsjunk stond ik bloot aan een overdosis corona nieuws. Bestuurders en wetenschappers zochten in hun communicatie naar duidelijke boodschappen en duiding. Hoe krijgen we 17 miljoen Nederlanders op de plaats rust en overtuigd van de ernst? De aanpak lijkt gewerkt te hebben want we bleven massaal thuis, veel ondernemers gooiden hun bedrijfsdeuren dicht en de ziekenhuizen konden de golf patiënten (net) aan.
Nu schuiven we richting een minder strenge lockdown en wachten we op een paar knappe koppen die de wereld met hun vaccin corona-proof maken. Ik stel voor dat we dat vaccin met een mooi feest gaan ontvangen. Tegelijkertijd hoop ik dat de hele wereld dan kan feestvieren. Het mag niet zo zijn dat vaccinaties in arme landen achter blijven ten opzichte van ons rijke westen. Ik ben benieuwd maar ook bezorgd hoe dat straks gaat uitpakken.
Wereldwijd heeft corona veel slachtoffers gemaakt en de lockdown heeft overal grote economische en sociale gevolgen. Ook heeft het virus ons hard geconfronteerd met de gevolgen van onze vooruitgang. Redden we het met z’n allen als we op de oude voet doorgaan? Blijft ons zorgstelsel na jarenlang privatiseren en marktwerking overeind? Of worden ziekenhuizen die omvallen straks ook halve staatsbedrijven, net als KLM?
Als persoon en als ondernemer ervaar ik de gevolgen ook. Gelukkig ben ik gezond, net als veel mensen om mij heen. In de afgelopen corona maanden heb ik ervaren dat bewuster en duurzamer leven meer aandacht verdienen. Ook van mij en hier ligt voor de toekomst een persoonlijke opdracht. Nu is het tijd voor een positieve mindset en de mouwen weer opstropen. Ik leg mijzelf op om snel weer een nieuwe blog te posten. Eentje die corona vrij is om zo mijn overdosis corona nieuws weg te spoelen.
Superhelden hebben niet alleen superkrachten en superspierbundels maar ook kleurrijke kostuums en een superheldenlogo. Dat logo imponeert vijanden maar is tegelijk een verbindende factor voor alle fans over de hele wereld. Machtig die beeldentaal in de fantasywereld. En heb je Batman, Captain America of Spiderman vaak zien stuntelen met hun communicatie? Ik niet. Naast een sterke beeldentaal spreken superhelden duidelijke taal met eenduidige boodschappen en ze doen wat ze zeggen. Hun communicatie is een en al herkenbaarheid en aandacht voor imago en reputatie. Daar kun je ondanks de fantasywereld in geloven.
Hoe zit dat met de de helden uit onze echte wereld? Waar zijn ze trouwens gebleven, de opvolgers van grote wereldleiders, visonairs, sportmensen en artiesten van toen? De tijden van JC, Kennedy, King, Sinatra, Ali, Beatles, Bono en Mandela zijn voorbij. De helden van toen zijn vervangen door een andere typecasting. Een vastgoedmiljardair wordt President van het sterkste land ter wereld met digihulp van dat andere sterkste land ter wereld. Volksleider word je door een geboorteacte en dan mag je later als je groot bent gaan spelen met kernwapens. De meeste sporthelden en artiesten onderscheiden zich niet meer door rebellie en creativiteit maar door decadent gedrag en belastingontduiking. Hun communicatie vertoont vaak grote missers in strategie en uitvoering. Met als gevolg reputatieschade en ongeloofwaardigheid. Maar toch hangen ze aan de muren van miljoenen tienerkamers.
Soms mis ik mijn superhelden van vroeger. Ik dook laatst in mijn stapel stripboeken en stuitte op de Hulk. Hij is als superheld een geval apart en een man van weinig woorden. Geen kleurrijk kostuum, geen superheldenlogo, geen hulpmiddelen: de Hulk heeft dat allemaal niet nodig. Gewoon met de vuisten erop slaan en de wereld behoeden voor weer een nieuwe ramp. De Hulk is een authentieke suoperheld en hij heeft ook zijn communicatie op orde. En ondanks dat hij dat hij elk avontuur groen wordt en uit zijn kleren scheurt blijft hij altijd positief. Super!
In mijn blogs schrijf ik over mijn observaties en ervaringen op communicatiergebied. Omdat ik veel communicatieprikkels krijg, lopen werk en privé in mijn blogs wel eens door elkaar. net als in het 'gewone' leven.
Een tijdje terug vierde ik mijn zilveren bruiloft met het communicatievak. Ik keek terug op een boeiende periode met veel verschillende werkgevers en functies. Het was ook tijd geworden voor een nieuwe uitdaging: het kriebelde om voor mezelf te beginnen in het communicatievak. Na een aanloop is de sprong gemaakt en ben ik geland. Vaarwel loondienst, hallo zelfstandig ondernemerschap. Met ruim 25 jaar werkervaring en een mooie professionele trackrecord ben ik weer een starter. Ben ik nu terug bij af? Of hebben we naast Hans Anders nu ook een Frans Anders?
Ik heb een hoop ervaring en kennis en blijf die inzetten. Ik ga als het ware net als Usian Bolt naast de 200 meter sprint, nu ook de estafette doen: hetzelfde maar dan anders. Ik zie het als een spannend proces met hopelijk veel leermomenten en nieuwe contacten. Natuurlijk ook met uitdagende opdrachten en nog meer werkplezier. En daar is geen woord Frans bij.
Als startende ondernemer veranderen veel dingen. Je moet alles zelf doen want niks gaat meer vanzelf. Netwerk onderhouden, passende opdrachten vinden, administratie en verzekeringen organiseren, eigen communicatie regelen. Allemaal dingen die ik eerder ook deed, maar nu als ondernemer is het toch anders. En de risico’s zijn ook anders. Het is dan ook geen switch die je effe doet met twee vingers in je neus.
Er zijn ook dingen die niet veranderen. Vroeger omzeilde ik met succes elke typcursus. Het resultaat? Mijn leven lang typ ik met twee vingers. Ik typ best snel dus ik voel geen behoefte om dat te veranderen. Trouwens, op de iPhone schakelt mijn typmechaniek automatisch over op een-vinger systeem. Soms zie ik mensen, meestal jeugd, razendsnel whatts app-en met vier, vijf contacten tegelijk. Knap en dat zonder typdiploma. Dat laatste is een aanname. Ik vraag me af of je kunt typen met twee vingers in je neus. Spreekwoordelijk wel maar fysiek niet.
In mijn blogs schrijf ik over mijn observaties en ervaringen op communicatiegebied. Omdat ik veel communicatieprikkels krijg, lopen werk en privé in mijn blogs wel eens door elkaar. Net als in het 'gewone' leven.